IFK-fanina läpi vuosikymmenten, osa 1, Kati, 36. - HIFK Fan Club

IFK-fanina läpi vuosikymmenten, osa 1, Kati, 36.

21.10.2008 15:54

Miten ja kenen seurassa päädyit ensimmäistä kertaa Nordikselle?

Hyvä ystäväni pyysi minut mukaan IFK-HPK -matsiin ollessani 16-vuotias. IFK hävisi muistaakseni jotain 2-8, mutta se ei fanitusta haitannut. Olen ollut "fani" noin 5-vuotiaasta, mutta en ollut vielä tuohon mennessä livenä käynyt katsomassa matseja, joten kamun ei ollut vaikeaa houkutella mukaan. En enää muista, mistä fanitus lähti, mutta muistan kyllä keskustelleeni aiheesta päiväkodissa.

Jo samalla kaudella 1988–89 tuli käytyä useammassakin ottelussa, mutta säännöllisemmäksi matseissa käyminen muuttui seuraavalla kaudella. Olen käynyt mahdollisuuksien mukaan kaikissa kotipeleissä tuon 20 vuotta, alkuun irtolipuilla raha- ja omasta harrastustilanteesta riippuen. Lopetettuani aktiivisen jalkapallon pelaamisen hankin ensimmäisen kausikorttini kaudelle 1998–99 ja siitä asti se on ollut lompakossa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen käynyt muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta jokaisessa kotipelissä.

Mikä on muuttunut tämän 20 vuoden aikana?

Jääkiekosta on viime vuosina tullut ammattimaisempaa, entistä nopeampaa ja fyysisempääkin. Tila ja aika ovat vähissä. Ennen oli ehkä enemmän pelaajia, joilla oli yksi tai kaksi huippuominaisuutta. He erottuivat muista selkeästi jäällä ja saattoivat omalla henkilökohtaisella taidollaan ratkaista useitakin matseja. Nykyisin valmennuksessa kiinnitetään huomiota enemmän yksilön monipuolisuuteen ja koko joukkueen toimivuuteen, joten ns. taiteilijasielut ovat jääneet vähemmälle.

Raha ratkaisee nykylätkässä yhä enemmän ja SM-liigaseuroilla ei oikein ole varaa kovimpien kiekkomaiden kanssa kilpailemiseen. Yhä useampi nuori lupaus suuntaa rapakon taakse ja me täällä Suomessa emme pääse nauttimaan heidän taidoistaan kuin pienen hetken, jos sitäkään. Seurauskollisuuskin on nykyisin harvinaisempaa, kuin aiemmin. Onneksi näitä mattihagmaneita kuitenkin vielä syntyy, sillä jääkiekkopersoonat ovat yksi lajin suola.

IFK kokonaisuutena ei sinänsä ole muuttunut vuosien varrella. Toki ajalla, valmentajilla ja koko organisaation kokonpanolla on ollut oma merkityksensä ja leimansa vuosien varrella, mutta IFK on aina IFK.

Katsomokulttuuri puolestaan on muuttunut ainakin siten, että aluksi jengiä kannatettiin lähinnä IFK-huudoin ja taputtamalla, mutta viime vuosina mukaan ovat tulleet erilaiset kannatuslaulut ja muutamat tifotkin. Erilaiset heilutusliput ovat ehkä taas jonkinlaisessa suosiossa, mutta niitä on näkynyt aiemminkin Nordiksella. IFK-fanikatsomohan oli etenkin 1990-luvulla tunnettu nimenomaan punaisesta merestä, kun heilutuslippuja oli paljon ja monet pukeutuivat punaisiin, mutta nykyään pelipaitojen näkyvyys katsomossa on vähentynyt.

Myös fanien kesken on tullut useampia eri ryhmittymiä, kun osaa haluaa lauleskella, osa vain taputtaa IFK-huutojen kera ja osa kannattaa jollain muulla tavalla. Toki näitä ryhmittymiä on aina varmasti ollut ja tämä on osittain myös ikäkysymys. On ns. vanhan koulukunnan fanittajia ja uuden koulukunnan fanittajia. Lätkän katsomokulttuuri yleisestikin on muuttunut lähes samaan suuntaan kuin IFK:n kohdalla mainitsin.

Mikä on jäänyt erityisesti mieleen näiden 20 vuoden ajalta?

Muistoja on todella monia ja esimerkiksi ensimmäinen matsini Nordiksella on tietysti jäänyt mieleen.

Matti Hagmanin jäähyväistapahtuma pisti silmäkulman kosteaksi ja taisipa miehen oma poikakin olla paikalla tippa linssissä. Oli se vaan mahtavaa, kun ihan koko halli huusi Hakin nimeä seisaaltaan taputtaen, eikä loppua meinannut tulla millään, maestron itsensä kiertäessä kaukaloa ympäri. Mieleen ovat jääneet myös Simpan (Simo Saarinen) ja Pepen (Pertti Lehtonen) läksiäiset ja ne monet heidän pelaamansa matsit.

Sitten toki mestaruuskausi 1998 kaikkine tapahtumineen: lehtien lööpit, Bob Halkidiksen syöttö pudotuspeleissä, kun Kari Kalto "kahvitti" Raipen (Raimo Helminen), OJ:n (Olli Jokinen) ratkaisumaali... Tietysti mielessä on myös suuren suosikkini Jan Čalounin paluu – ja ne monet monet taidonnäytteet!

Marek Židlický lähtö taalajäille tai siis tieto siitä, että matsi on todennäköisimmin miehen viimeinen punapaidoissa ainakin pitkään aikaan, kirpaisi aikalailla. Pala kurkussa huusin muiden kanssa Zetan nimeä ja mies tuli hetken päästä yksin faneja hyvästelemään, taidettiin tehdä yhdessä aaltojakin... Oli se vaan meidän rakastama ja muiden "vihaama" pelimies, josta on jäänyt paljon muita hienoja muistoja.

Muutaman vuoden takainen nousu 0-6:sta tasoihin Tapparaa vastaan oli myös jotain, mikä ei ihan heti unohdu. Listaa voisi oikeastaan jatkaa loputtomiin.

Teksti ja kuva Kiira Hartonen (kiira(a)hifkfans.com)
(9364)
Tammikuu 2020
Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Copyright � hifkfans.com - Logot Copyright � HIFK - Valokuvat Copyright � Marko Hannula, Samuli Seila & HIFK Fan Club Ulkoasu & Tekninen toteutus: Samuli Seila & HIFK Fan Club - Tuotanto: HIFK Fan Club